Spilåpipa/Evertsbergspipa
Den mest kända av Dalarnas spelpipor. Dessa pipor tillverkades senast i Evertsberg av tre generationer från samma familj. Den siste var Lars-Erik Andersson som gjorde dem fram till 2011. Han tog vid efter sin far och farfar. De svarvades framförallt i gran men tidigare har flera andra träslag använts, såsom furu, ale, ene och björk.
Min ambition är att piporna ska vara användbara för samspel och därför har jag sänkt dem en halv ton jämfört med originalet. Men om man så önskar tillverkar jag dem även i originalstämningen.
Omfånget sträcker sig från a till f, en oktav plus en sext, med möjlighet att spela nästan helt kromatiskt.
låtexempel – mjölnarpolskan
Leksandspipan
Denna pipa började tillverkas efter gamla modeller på initiativ av Knis Karl Aronsson. Den liknar i stort Evertsbergspipan och har samma stämning och omfång.
låtexempel – Roligs Per polska
Malungspipan
Förlagan till denna lilla skönhet finns i Malungs hembygdsförenings samlingar. Inte mycket är känt om den mer än att detta exemplar fanns i Idbäck. En tillverkare från Malungstrakten är känd vid namn, Jakobs Per i Västra Fors, men om han är upphovsman till denna pipa är inte känt. Den skiljer sig från de flesta av Dalarnas bevarade pipor i det att den bara har sex fingerhål. Dessutom är den något så ovanligt som ett ”museiföremål” som fortfarande låter. På Lp:n ”Stamp, tramp och långkut” från 1975 kan man höra Anders Rosén spela några låtar på den. (Lyssna här på museipipan) Tack Anders Rosén för tipset, och tack till Malungs hembygdsförening för lånet av originalpipan. Denna lilla pipa är extra rolig att kunna presentera eftersom den mig veterligt inte har tillverkats i modern tid.
låtexempel – silkesvalsen
Förutom kopian av originalet gör jag även en variant stämd i E-dur som ser ut så här tillverkade i ene.
Djurapipan
Ett exemplar i musikmuséets samlingar är förlaga till denna pipa som Leif Eriksson tillverkade under många år. Den påminner till formen närmast om en renässansblockflöjt. Det finns ett antal exemplar i olika storlekar av denna typ, antagligen av samma tillverkares hand. Den har ett omfång från d till g, en oktav plus en kvart och är delvis kromatisk.
låtexempel – polska efter Troskari Erik